ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΜΕ ΨΥΧΗ, BLOG ΧΩΡΙΣ ΣΩΨΥΧΑ. ΟΣΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ. ΕΔΩ ΣΤΕΛΝΕΙΣ ΓΝΩΜΕΣ/ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ SOUL. INTERACTION ΔΕΝ ΗΘΕΛΕΣ;

Wednesday, October 31, 2007

Διαγωνισμός Control


Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου να ακούει Joy Division, στο σπίτι, καπνίζοντας και προσπαθώντας να μεταφράσει τους στίχους, ήξερα ότι ο άνθρωπος πίσω από τη φωνή είναι η πιο αινιγματική μορφή στην ιστορία της αγγλικής μουσικής. Αργότερα έμαθα ότι δεν άφησε πίσω του ένα ξεκάθαρο «γιατί», παρά μόνο τους στίχους του, για να προσπαθήσουμε όλοι εμείς, και ο καθένας ξεχωριστά, να καταλάβουμε ποια ήταν αυτή, η ανεξήγητη κατάθλιψη του ποιητή.
Έτσι, πηγαίνοντας την προηγούμενη Πέμπτη στο Μακεδονικό, ήμουν σίγουρη ότι ξεκάθαρη απάντηση δεν θα έβρισκα ούτε τώρα.
Το σενάριο όμως με απογοήτευσε ακόμα περισσότερο από το αναμενόμενο. Ένιωσα ότι η ταινία ήταν περισσότερο η φτωχή και μίζερη αυτοβιογραφία της κας Debbie. Δεν μάθαμε κάτι παραπάνω για τον Ian, μάθαμε σίγουρα κάτι παραπάνω για την Debbie.
Ίσως για τον αυτόχειρα ποιητή που λατρεύουμε να μην ξέρει κανένας κάτι περισσότερο, για να μπορέσει να μας δώσει κάτι «μεγαλύτερο» σε σχέση με το «Control». Πάντως εγώ ακόμα πιστεύω ότι ο Ian δεν υπήρξε μόνο ο ήρωας που προωθεί η ταινία, αλλά μια πιο βαθιά και περισσότερο υπερρεαλιστική προσωπικότητα που μάλλον ούτε ο ίδιος δεν πρόλαβε να εξηγήσει.
Όσο αφορά τη σκηνοθεσία του Corbijn, συμφωνώ ότι ήταν αρκετά καλή. Cult και προσεγμένη, επιτυγχάνει το στόχο της να αποθέσει τιμές στον καλλιτέχνη.
Ο S. Riley καταφέρνει να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του ρόλου, σημειώνοντας σε κάποιες σκηνές την επιτυχία να μας «ξεγελάσει» με τις υποκριτικές του ικανότητες.
Το soundtrack, αρκετά καλό για τους φίλους του είδους, σε βάζει από την αρχή της ταινίας στη διάθεση της δεκαετίας του '70. Θα πω όμως όχι στους Killers, γιατί πιστεύω ότι οι Joy Division είναι μία μπάντα, τα τραγούδια της οποίας απλά δεν διασκευάζονται.
Μαρία Ελευθεριάδου

*Στείλε κι εσύ τη κριτική ή το σχόλιό σου για την ταινία «Control» της Seven Films και κέρδισε συλλεκτικά δώρα.